Yılmaz Kayaaslan: Coronavirus Dördüncü Sanayi Devrimini Hızlandıracak.
- Editör
- 3 May 2020
- 2 dakikada okunur
Yılmaz Kayaaslan / Ankara

Dördüncü sanayi devrimini başlatan temel paradigma, Batı'nın üretim gücünü Doğu'ya kaptırmış olmasıydı. Bu salgın ile üretim merkezleri fabrikalar Çin’den tekrar Batı ülkelerine kayacak. Endüstri firmaları yeni üretim tesislerini Endüstri 4.0 formatında kendi ülkelerinde yeniden inşa edecekler.
Batıda kurulacak yeni fabrikalar Endüstri 4.0’ın temel prensibi olan ‘no man, no touch, no light’ şeklinde olacaktır. Tam da virüs sonrası endüstrinin istediği gibi, insan kol gücü ile yapılan her şey gelişmiş robotlarla üretilecek. Yeni virüs salgınlarından üretimlerin etkilenmesi önlenebilecektir. Firmalar yan sanayilerini ve tedarik zincirlerini yerelleştirme yoluna gidebilirler. Bu sayede başka bir ülkedeki virüs kaynaklı bir üretim kısıntısından en az etkilenme imkanına sahip olurlar.
Dördüncü sanayi devrimi aslında endüstrinin ve toplumun dijitalleşmesidir. Korona virüs, bu dijitalleşmeyi hızlandıracaktır.
Siparişlerin, sevkiyatların, toplantıların, sunumların, iş takiplerinin internet üzerinden yapılabileceğini deneyimlememiş yüzlerce firma bunun uygulanabilirliğini gördü, öğrendi. Artık hiçbir iş ilişkisi eskisi gibi olmayacaktır. Firmalar bazı hizmetleri uzaktan part time alarak eleman tasarrufu yoluna gitmeyi tercih edebilirler.
İş seyahatleri azalabilir. Bir toplantı için ulaşım, konaklama masrafları hesaplanıp video toplantının daha ekonomik olduğuna karar verilebilir. Home ofis çalışmalar çalışan için de işveren için de daha cazip hale gelebilir.
Özellikle gıda ve sağlık sektöründe el değmeden üretim, ambalaj ve lojistik konularında firmalar yenilikler yapmak zorunda kalabilirler. Bu konularda tüketicileri ikna edecek yöntemler ve teknikler geliştirme zorunda kalabilirler.

Dördüncü sanayi devriminin temel teknolojileri: büyük veri analizi, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, simülasyon, siber güvenlik, otonom robotlar, blockchain ve üç boyutlu yazıcılardır.
Korona virüs sonrası:
İnternet üzerinde artan veri trafiği ve üretimi büyük veri analizini daha önemli hale getirecektir. Artan sosyal medya kullanımı, kullanıcıların daha çok bilgilerine erişme ve analiz etme imkânı sunabilecektir.
Her şey ama her şey buluta taşınınca, bulut bilişimin kullanımı artacaktır.
Artırılmış gerçeklikle verilecek tamir, bakım, eğitim ve tedavi hizmetleri yeni fırsatlar ve inovasyon yapma imkânı sağlayabilecektir.
Erken tanı ve teşhis için kişisel sağlık verilerimize ulaşmaya izin vermek konusunda firmalar ile çalışanlar arasında anlaşmazlıklar yaşanma ihtimali olabilecektir.
Her şey dijitalleşince siber güvenliğin önemi daha da artacaktır.
Dördüncü sanayi devrimi zaten başlamıştı. Korona virüs bunu hızlandıran bir katalizör olacak. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Bu iş bittiğinde Korona aşısı bulunduğunda aşı olmayan hiç kimse ehliyet alamayacak, trene uçağa binemeyecek, iş başvurusu yapamayacak, spor salonuna veya herhangi bir derneğe üye olamayacak.
Comentarios